Zabezpieczenie licencji szkolnej
Blokada nauczycieli
- Zatwierdzanie wszystkich nowych nauczycieli przez autoryzowanego nauczyciela szkoły. Zalecamy włączenie tej opcji, jeśli chcesz mieć kontrolę nad tym, kto dołącza do szkoły jako nauczyciel.
- Jeśli blokada jest aktywna, konta wszystkich osób chcących dołączyć do szkoły jako nauczyciele muszą zostać zatwierdzone przez autoryzowanego nauczyciela na stronie Nauczyciele szkoły.
- Do momentu zatwierdzenia kandydat na nauczyciela nie ma dostępu do klas ani licencji szkoły.
- Informacje o prośbach o dołączenie nowego nauczyciela można wysyłać wybranym osobom na e-mail.
Blokada imion
- Po włączeniu tej opcji uczniowie nie mogą zmieniać swoich danych osobowych (imion, nazwisk, nicków). Funkcja jest przydatna, jeśli uczniowie zmieniają imiona np. na nieodpowiednie lub mylące.
Blokada domeny
- Aktywna opcja oznacza, że ze szkołą można połączyć się wyłącznie za pomocą szkolnego e-maila (z domeny szkoły).
- Szkolną domenę (część po @) należy wcześniej wprowadzić w ustawieniach.
- Przy włączonej opcji nie można używać loginów bez adresu mailowego.
- Blokada dotyczy wszystkich nowo dołączających kont uczniowskich. Istniejące konta pozostają bez zmian.
Powyższe ustawienia znajdziesz w zakładce Szkoła → Ustawienia szkoły.
Schvalování učitelů, zámek na jména a zámek školní domény na stránce Nastavení školy
Blokada klasy
Jeśli w danej klasie włączona jest blokada, żaden kolejny uczeń nie będzie mógł do niej dołączyć – nawet przy użyciu hasła klasy.
Aby zarządzać kontami w klasie (np. usuwać uczniów lub dodawać nowe konta), należy najpierw wyłączyć blokadę. Blokada działa tylko dla tej klasy, w której została włączona. Jeśli chcesz zablokować kilka klas, trzeba ustawić ją osobno w każdej z nich.
Opcja blokady klasy jest dostępna dla właściciela danej klasy w zakładce Nauczyciel → Zarządzanie klasami → Szczegóły → Blokada klasy.
Uzamknutí třídy